asbest in huis - wat we beloven doen we ook

Home ›› Asbest Herkennen

Waar u op moet letten bij asbest herkennen

De productie en het hergebruik van asbest is door de ernstige gezondheidsrisico’s al jaren verboden. Blootstelling aan asbestvezels vergroot de kans op kanker. In sommige oude gebouwen of materialen zit nog asbest verwerkt. Asbest herkennen is moeilijk. Het zelf verwijderen van asbest brengt ook risico’s met zich mee. Afhankelijk van het materiaal moet worden bekeken of asbestverwijdering de beste optie is.

Asbest herkennen - Busjes
Neem contact op

In sommige bewerkingen zit asbest vaker verwerkt dan in andere producten. Dakbedekking van golfplaten is het bekendste voorbeeld van een asbestverdacht materiaal. Golfplaten en andere materialen waarin asbest verwerkt kan zitten, moeten geproduceerd zijn voor 1994. Vanaf toen is het gebruik van asbest grotendeels verboden.

Kan ik asbest herkennen?

Hier leest u:

  • Welke structuur asbest heeft.
  • In welke producten asbest voorkomt.
  • Waar u op moet letten bij asbest herkennen.

Asbest herkennen

Om de kans op gezondheidsrisico’s te verminderen is asbest herkennen geen overbodige luxe. Asbesthoudende producten zijn herkenbaar aan een vezelige structuur. Neem contact op met Steenbruggen Milieutechniek als u last heeft van asbest. Dit is echter moeilijk te zien, omdat het asbest vaak in ander materiaal zit verwerkt. Asbest herkennen is dus vrij lastig. Ook aan de kleur kunt u niet zien of een materiaal of product asbest bevat. Asbest is wit, blauw of bruin, maar het materiaal waarin het zit kan een andere kleur hebben.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

Het gebruik van asbest is sinds het eind van de jaren ’70 langzaam teruggedrongen. Producten met niet-hechtgebonden asbest, zoals de onderlaag van vloerzeil en muurkit mogen vanaf 1983 geen asbest meer bevatten. Tien jaar later werd ook hechtgebonden asbest verboden. Dat is asbest dat verwerkt is in onder andere cement en golfplaten. Vanaf 2005 is er een totaalverbod op gebruik en hergebruik van asbest. Daarom is asbest herkennen in oudere woningen of bij oude spullen zoals een warmhoudplaatje of golfplaat nog wel belangrijk.

Asbest herkennen - Overzicht
Neem contact op

De structuur van asbest herkennen

De vezelige structuur van asbest is te zien op breukvlakken en bij beschadigingen van asbestmateriaal. Asbest bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Let bij breukvlakken en beschadigingen van asbestmateriaal goed op dat u geen asbestvezels inademt. Vanwege de isolerende werking van asbest is het verstandig om voorzichtig te zijn met oude isolatiematerialen.

Voor het verwijderen van asbesthoudende materialen kunt u een inventarisatie door een deskundig en onafhankelijk bureau laten uitvoeren. Deze inventarisatie kan Steenbruggen Mileutechniek voor u aanvragen. Asbest in huis mag alleen door gecertificeerde asbestverwijderaars worden verwijderd.

Asbest herkennen in golfplaten

Bij veel materialen is het op het oog niet zeker of er wel of geen asbest in is verwerkt. Bij golfplaten kunt u wel asbest herkennen als bestandsdeel. Niet aan de golfplaat zelf, maar aan de lettercode die erop staat. Golfplaten met de letters AT, CAF en NF bevatten asbest. Bij golfplaten met de letters AF, AFM, AP, AV, NA en NT weet u dat ze geen asbest bevatten.

Heeft u moeite met asbest herkennen of vraagt u zich af of het verwijderen van het asbesthoudende product de beste optie is? Neem contact op met Steenbruggen Milieutechniek met al uw vragen over asbestverwijdering. Zeker bij calamiteiten is het zaak om snel en adequaat te reageren. Steenbruggen Milieutechniek is dan ook 24/7 bereikbaar. Wij zijn aangesloten bij Stichting Certificatie Asbest (Ascert) en beschikken over het wettelijke verplichte certificaat voor asbestverwijdering (SC-530). Onze medewerkers hebben de vereiste diploma’s en certificeringen van deskundig toezichthouder asbest en deskundig asbestverwijderaar.

Contact

Scroll naar boven